Γεωπληροφορική & Τεχνικές Εκθέσεις

Χάρτες

H Systems Dynamics αναλαμβάνει τη σύνθεση χαρτών, και την εκτύπωσή τους. Επίσης είμαστε σε θέση να συνθέσουμε ηλεκτρονικούς χάρτες ,αλλά να αναπτύξουμε και διαδικτυακούς χάρτες.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να υλοποιήσετε με βέλτιστο τρόπο κάθε σας ιδέα, εμπλουτίζοντας το τελικό προϊόν με επιπλέον δεδομένα (όπως π.χ. Δορυφορική εικόνα) που μπορούμε να κατασκευάσουμε ειδικά για την κάθε “χαρτογραφική σας ανάγκη”.

Γεωχωρικές Βάσεις Δεδομένων

H Systems Dynamics σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει γεωχωρικές βάσεις δεδομένων για κάθε χρήση.

Για παράδειγμα μια τυπική Γεωχωρική Βάση Δεδομένων Πόλης συμπεριλαμβάνει: Περιγραμματα Οικοδομικών Τετραγώνων, Περιγράμματα Κτιρίων, Σημεία ενδιαφέροντος, Οδικούς Άξονες.

Επιπρόσθετα, σε κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα μπορεί να υπάρχει και συνημμένος πίνακας περιγραφικής πληροφορίας. Δηλαδή για παράδειγμα, κάθε τμήμα του οδικού δικτύου να έχει ονομασία, αρίθμηση, κατεύθυνση. Κάθε σημείο ενδιαφέροντος να έχει ονομασία, κατηγορία, διευθυνση κ.ο.κ

Αναλόγως με τις ανάγκες των πελατών μας, προσαρμόζουμε το προϊόν και προσφέρουμε μοναδικές λύσεις.

Εκθέσεις Φωτοερμηνείας

Μεσα από τη διαδικασία της φωτοερμηνείας εξετάζουμε αντικείμενα πάνω σε αεροφωτογραφίες  ή δορυφορικές εικόνες, με σκοπό την αναγνώρισή τους και την εκτίμηση της σπουδαιότητάς τους.

Η φωτοερμηνεία αποτελεί στοιχείο τεκμηρίωσης χωρικά, χρονικά και διαχρονικά.

Για παράδειγμα, εξετάζουμε:

  • Ύπαρξη ή μη τεχνικών έργων (π.χ. δρόμων, μονοπατιών, κτισμάτων κλπ)
  • Ορισμό γραμμής αιγιαλού ιστορικά (χειμέριο κύμα)
  • Αναγνώριση είδους βλάστησης ή είδους καλλιεργειών
  • Γεωλογικό χαρακτήρα της περιοχής
  • Φυσικά ή τεχνητά χαρακτηριστικά του εδάφους
  • Αναγνώριση ρεμάτων

Ένα πολυ σημαντικό στοιχείο που προσθέτει σημαντικές δυνατότητες στα παραπάνω, είναι η παραγωγή διαχρονικών ορθοφωτοχαρτών από τις αεροφωτογραφίες ή τις δορυφορικές εικόνες. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να προστεθεί μετρητική πληροφορία, άρα να είμαστε σε θέση να εξετάσουμε επιπλέον στοιχεία και μεταβολές που αφορούν διαστάσεις και θέση.

Οι συνήθεις υποθέσεις που τεκμηριώνονται ή υποβοηθούνται από εκθέσεις φωτοερμηνείας είναι:

  • Ιδιοκτησιακές διαφορές
  • Δασικά, Δασαρχείο
  • Αυθαίρετα / Κατασκευές
  • Ρέματα (ορισμός, πλάτος, μήκος)
  • Καλλιέργειες (ελιές κλπ)

Οι χρονολογίες που είναι διαθέσιμες είναι: 1945-1960-  … – έως και σήμερα, ανάλογα και με την περιοχή.

Ψηφιακά Μοντέλα Εδάφους

Η Systems Dynamics παράγει ψηφιακά μοντέλα εδάφους κάνοντας χρήση όλων των δυνατών δεδομένων τα οποία έχουν προκύψει ή μπορούν να προκύψουν με οποιαδήποτε μέθοδο. Επίγειες μετρήσεις, υψομετρικές πληροφορίες από φωτογραμμετρικές μεθόδους, ψηφιακές υψομετρικές καμπύλες, υψόμετρα από διαγράμματα, αλλά και αλλα υψομετρικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή και να συνδυαστούν υπό συνθήκες προκειμένου να παράγουμε ψηφιακά μοντέλα εδάφους, σε οποιαδήποτε μορφή ζητηθούν.

Σχετικά προϊόντα που προκύπτουν από την παραπάνω διαδικασία, είναι επίσης διαθέσιμα (π.χ. Ισοϋψείς καμπύλες κλπ.).

Μπορούμε επίσης να προβούμε σε περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση κάνοντας χρήση των υψομετρικών δεδομένων και να παράγουμε: όγκους, διαφορές μεταξύ επιφανειών με σκοπό την ποιοτική τους σύγκριση ή ακόμα και τη διαχρονική υψομετρική τους σύγκριση.

Για παράδειγμα μπορούμε να δημιουργήσουμε δύο Ψηφιακά Μοντέλα Εδάφους ενός λατομικού χώρου για 2 διαφορετικές χρονολογίες, και συνδυάζοντάς τα να προκύψει ένα τρίτο μοντέλο το οποίο θα αναπαριστά τις μεταβολές.

Ψηφιοποίηση και Ενημέρωση Σχεδίων

Η Systems Dynamics αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση και ενημέρωση σχεδίων. Πολλές φορές υπάρχουν εκτυπώσεις σχεδίων, ή παλαιά σχέδια, τα οποία είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν λόγω αυθαίρετου ή παλαιού συστήματος συντεταγμένων, κακής κατάστασης (περίπτωση αναλογικού σχεδίου), και αναλογικής μορφής.

Για το λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε:

  • τη σάρωση,
  • την ένταξή τους σε οποιοδήποτε γνωστό σύστημα αναφοράς (γεωαναφορά),
  • την ψηφιοποίηση της υφιστάμενης πληροφορίας σε μορφή CAD ή GIS,
  • την ενοποίηση της γεωγραφικής πληροφορίας (σε περίπτωση περισσότερων του ενός σχεδίων)
  • εφόσον είναι επιθυμητό, την ενημέρωση των σχεδίων από μετρήσεις ή υπόβαθρά σύγχρονης ή άλλης επιθυμητής χρονολογίας.

Τα ενδεικτικά παραδοτέα του προϊόντος είναι:

  • Σαρωμένα σχέδια *.tif
  • Γεωαναφερμένα Σαρωμένα Σχεδια *.tif με συνοδευτικό *.tfw
  • Η ψηφιοποίηση της πληροφορίας των σχεδίων σε CAD (*.dxf) ή Βάση GIS. Η πληροφορία είναι κατηγοριοποιημένη σε layers
  • Η οποιαδήποτε προσθήκη κατηγοριοποιημένη σε layers αλλά ενσωματωμένη στο παραπάνω αρχείο CAD (*.dxf) ή Βάση GIS
  • Εκτύπωση του νέου προϊόντος

Φωτογραμμετρικά Διαγράμματα & Αποδόσεις

Η Systems Dynamics αναλαμβάνει την παραγωγή Φωτογραμμετρικών Διαγραμμάτων & Αποδόσεων. Τα διαγράμματα αυτά προκύπτουν φωτογραμμετρικά με στερεοσκοπική (τρισδιάστατη) παρατήρηση, και περιλαμβάνουν οτιδήποτε είναι ορατό από αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες.

Προκειμένου να είναι δυνατή η στερεοσκοπική όραση, απαιτούνται “στερεοζεύγη”, δηλαδή εικόνες διαδοχικής λήψεως με επικαλυπτόμενη περιοχή.

Σε πολλές περιπτώσεις, αναλόγως τις απαιτήσεις, τις προδιαγραφές, και τις κλίμακες, το Φωτογραμμετρικό Διάγραμμα είναι οικονομικά συμφερότερο, υπό συνθήκη πληρέστερο, και παράγεται ταχύτερα από το παραδοσιακό Τοπογραφικό Διάγραμμα (που έχει παραχθεί με επίγειες μεθόδους).

Ορθοφωτογραφίες / Ορθοφωτοχάρτες

Η Systems Dynamics αναλαμβάνει την παραγωγή Ορθοφωτογραφιών/Ορθοφωτοχαρτών.

Ορθοφωτογραφία είναι η αεροφωτογραφία που έχει διορθωθεί γεωμετρικά (ορθοδιόρθωση) έτσι ώστε η κλίμακα της φωτογραφίας να είναι ομοιόμορφη, σημαίνοντας ότι η φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με τον χάρτη.

Αντίθετα από μια μη διορθωμένη αεροφωτογραφία, η ορθοφωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθούν πάνω σε αυτήν αληθινές αποστάσεις.

Η ακρίβεια μέτρησης των αποστάσεων αλλά και των απόλυτων θέσεων ποικίλει ανάλογα με την κλίμακα της αρχικής αεροφωτογραφίας, την ποιότητα του ψηφιακού μοντέλου εδάφους που έχει χρησιμοποιηθεί για την ορθοδιόρθωση κ.α.

Αντίστοιχο προϊόν προκύπτει με ορθοδιόρθωση και από τις αρχικές δορυφορικές εικόνες.

 

Φωτογραμμετρία με Τεχνολογία UAV

Η Systems Dynamics παράγει Φωτογραμμετρικά Γεωχωρικά Προϊόντα από Σύγχρονες Πλατφόρμες Αεροφωτογράφησης UAV. Τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση εναλλακτικών συστημάτων αεροφωτογράφησης (πλατφόρμες φωτογράφησης) έχει βρει εφαρμογή σε πλήθος φωτογραμμετρικών εργασιών, παρέχοντας από την μία ευελιξία, ταχύτητα και οικονομικότητα κατά τη συλλογή των φωτογραμμετρικών δεδομένων, όσο και τελικά προϊόντα αρκετά υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας.

Ειδικότερα, η εμφάνιση των αυτόματων/ημιαυτόματων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε συνδυασμό με την έλευση σύγχρονων αισθητήρων χαμηλού βάρους, έχει προσεγγίσει τόσο το ερευνητικό όσο και το πρακτικό ενδιαφέρον διαφορετικών επιστημών, μεταξύ των οποίων και της Φωτογραμμετρίας.

Μερικές από τις σημαντικότερες εφαρμογές των UAV αφορούν την ασφάλεια (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός), την παρακολούθηση και επιτήρηση εγκαταστάσεων (εργοστάσια, αιολικά και ηλιακά πάρκα, ναυπηγία, ηλεκτρικοί πυλώνες κ.α.), καθώς και την χαρτογράφηση και εν γένει τρισδιάστατη αποτύπωση (κλασική Φωτογραμμετρία). Μεταξύ των βασικότερων πλεονεκτημάτων, προβάλλει η ευκολία στον χειρισμό μέσω των εξελιγμένων αυτοματισμών που παρέχουν, καθώς και το χαμηλό κόστος απόκτησης και λειτουργίας τους, γεγονός που τα καθιστά τόσο δημοφιλή αλλά και προσιτά σε αρκετές σύγχρονες εργασίες και μελέτες στην ευρύτερη τοπογραφία. Η σύγχρονη αυτή  εξέλιξη στη συλλογή δεδομ2ένων προβάλλει δελεαστική, αν σκεφτεί κανείς ότι με σχετικά χαμηλό κόστος αποκτά άμεση πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης όπως έγχρωμες, πολυφασματικές, υπερφασματικές και υπέρυθρες ψηφιακές λήψεις, καθώς και δεδομένα lidar, με σκοπό την γρήγορη και συχνή κάλυψη περιοχών σχετικά περιορισμένης έκτασης (π.χ. όσο τα όρια ενός οικισμού).

Από το σύνολο τέτοιων δεδομένων μπορούν να προκύψουν σύγχρονα φωτογραμμετρικά προϊόντα, τόσο διανυσματικά όσο και εικονιστικά, μέσω εφαρμογής κατάλληλων μεθοδολογιών και αλγορίθμων που αναπτύχθηκαν αρχικά σε ερευνητικό επίπεδο από τον τομέα της Φωτογραμμετρίας αλλά και της Όρασης Υπολογιστών. Σ’ αυτά, συμπεριλαμβάνονται πυκνά νέφη τρισδιάστατων σημείων, τρισδιάστατα μοντέλα πόλεων, εδάφους, και γενικότερων επιφανειών, “αληθείς” ορθοφωτογραφίες και ορθοφωτομωσαϊκά (RGB και υπερφασματικά), καθώς και τρισδιάστατες αποδόσεις (σχέδια) μέσω αυτοματοποιημένων στερεοσκοπικών μετρήσεων. Οι παραπάνω διαδικασίες επεξεργασίας, κατά κύριο λόγο αυτοματοποιημένες, συνεχίζουν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται ως προς την ταχύτητα εφαρμογής τους και την τελική μετρητική ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Η χρήση των UAV ως πλατφόρμα αεροφωτογράφησης για την παραγωγή φωτογραμμετρικών προϊόντων πολύ υψηλής ανάλυσης αποτελεί πλέον πόλο έλξης τόσο του επιστη­μονικού όσο και του πρακτικού, εμπορικού ενδιαφέροντος. Οι δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος, σε συνδυασμό με μεθόδους και αλγορίθμους που έχουν παρουσιαστεί από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο τριών εφαρμογών με διαφορετικές προδιαγραφές και στόχους. Με αφορμή τα παραπάνω, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε κατάλληλη μεθοδολογία η οποία συνδυάζει υπάρχουσες τεχνικές από την Φωτογραμμετρία και την Όραση Υπολογιστών με την ανάπτυξη εξειδικευμένων αλγορίθμων και την στερεοσκοπική μέτρηση από έμπειρους χειριστές, καταδεικνύοντας έτσι ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες εφαρμογές, τόσο από άποψη ακρίβειας όσο και οικονομικότητας με μεγάλη επιτυχία.

Τελικά προϊόντα Τεχνολογίας

Το παραγόμενο νέφος σημείων, τελικής ανάλυσης 10cm και αποτελούμενο από εκατομμύρια σημεία, αναπαριστά με αξιοσημείωτη πιστότητα ακόμα και τις παραμικρές υψομετρικές μεταβολές του εδάφους και των αντικειμένων πάνω από αυτό.  Οι γεωμετρικά ακριβείς προσανατολισμοί, σε συνδυασμό με το λεπτομερές ψηφιακό μοντέλο επιφανείας (DSM), επιτρέπουν στους αλγορίθμους ορθοαναγωγής την δημιουργία “αληθών” ορθοφωτογραφιών και ορθοφω-τομωσαϊκών πολύ υψηλής οπτικής πιστότητας απαλλαγμένων από φαινόμενα διπλοπροβολών και γεωμετρικών/ραδιομετρικών αστοχιών που παρατηρούνται κατά τις συμβατικές διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οριζοντιογραφική και υψομετρική ακρίβεια των προϊόντων επιβεβαιώθηκε μέσω ελέγχου σε έναν ικανοποιητικό αριθμό σημείων μετρημένων επίγεια με GPS (σημεία ελέγχου), καθώς και με ενδελεχείς συγκρίσεις με υπάρχοντα υπόβαθρα, που παρήχθησαν φωτογραμμετρικά από μετρητικές μηχανές. Παράλληλα, η υψηλή ανάλυση των ορθοφωτογραφίων επέτρεψε την δημιουργία λεπτομερών φωτογραμμετρικών διαγραμμάτων κλίμακας 1:500 (δισδιάστατη απόδοση), τα οποία, συγκρινόμενα με επίγεια τοπογραφική αποτύπωση, επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία του τελικού προϊόντος.