Αντιρρήσεις Δασικών Χαρτών

Συνοπτικά για την Υπηρεσία μας

Η εταιρία μας αναλαμβάνει την συλλογή στοιχείων για την υποβολή φακέλου για την αντίρρηση σε ανάρτηση δασικού χάρτη. Κατά περίπτωση συντάσσεται τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας, και εκτελούνται τοπογραφικές εργασίες με σκοπό την παραγωγή εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον. Η εξέταση των αντιρρήσεων δεν αφορά σε ιδιοκτησιακά θέματα. Για την κατάθεση των αντιρρήσεων απαιτείται:

  • Έντυπο αντίρρησης.
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας.
  • Συντεταγμένες των κορυφών του αγροτεμαχίου.
  • Αποδεικτικό κατάθεσης παραβόλου.

Μετά την κύρωση του ο δασικός χάρτης αναμορφώνεται μόνο από αμετάκλητη δικαστική απόφαση

Δασικοί Χάρτες

Ποιο είναι το αντικείμενο του δασικού χάρτη;

Tο αντικείμενο του Δασικού Χάρτη είναι η οριστική καταγραφή και οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, κατά τρόπο σαφή, έγκυρο και τεκμηριωμένο, στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας και εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών, για το σύνολο της χώρας.

Ο Δασικός Χάρτης απεικονίζει τα όρια των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και μη, σύμφωνα με τις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας, σε ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη αναφέρεται στον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός/χορτολιβαδικός ή μη), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά από την μορφή που είχε στο παρελθόν και από την μορφή που έχει σήμερα.

Ανάρτηση Δασικών Χαρτών

Τι είναι η ανάρτηση του δασικού χάρτη;

Πρόκειται για το στάδιο δημοσιοποίησης του δασικού χάρτη στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση να ενημερώνεται και να ελέγχει τον δασικό ή μη χαρακτήρα μιας περιοχής γενικά ή ενός ακινήτου ειδικότερα.

Ο δασικός χάρτης αναρτάται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομός). Στην απόφαση αναφέρονται οι προθεσμίες και κάθε άλλη πληροφορία που αφορά τη διεξαγωγή της ανάρτησης.

 

Γιατί χρειάζεται να ενημερωθώ για την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη;

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε γιατί επηρεάζει τις χρήσεις γης αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη επιστημονική διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση ενός ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της κύρωσης του δασικού χάρτη.

Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην εφησυχάζετε και να ενημερώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ανάρτηση δασικού χάρτη στις περιοχές που κατέχετε ακίνητα. Στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου μπορείτε να πληροφορηθείτε για το στάδιο που βρίσκεται ο δασικός χάρτης για κάθε περιοχή.

 

Τι σας προσφέρουμε κατά την διάρκεια Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη;

Ελέγχουμε αν το ακίνητο σας έχει συμπεριληφθεί σε περιοχή δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα.

Σε περίπτωση που αμφισβητείτε τον χαρακτήρα της έκτασης (ή τμήματος αυτής), όπως έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά αντίρρηση.

 

Υποβολή Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη

Ποιος μπορεί να υποβάλλει Αντιρρήσεις κατά του Δασικού Χάρτη;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

 

Πώς καθορίζεται το έννομο συμφέρον;

Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται µε την επίκληση εμπράγματου (πχ κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ μίσθωση) (δείτε την παράγραφο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ).

 

Ποιο είναι το περιεχόμενο των Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη;

Οι Αντιρρήσεις αφορούν στην αμφισβήτηση:

  • του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων στο δασικό χάρτη
  • της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των δασών και δασικών/ χορτολιβαδικών εκτάσεων.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά του φακέλου της αντίρρησης;

Προσοχή! Είναι απαραίτητη η προσκόμιση των στοιχείων Α έως και Δ, όπως αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να γίνει δεκτή η αντίρρηση σας.

 

Α. Αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής αντιρρήσεων (εκδίδεται από την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υποβολής Αντιρρήσεων).

 

Β. Ατομικά Στοιχεία

  • Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότηταςή διαβατηρίου.
  • Στην περίπτωση νομικών προσώπων, είναι απαραίτητη η επισύναψη καταστατικού ίδρυσης/σύστασης.
  • Ειδικά για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα πρέπει στους σκοπούς τους να  περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Γ. Στοιχεία της αντίρρησης

  • Υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησης, όπως αυτό παράγεται από τη διαδικτυακή εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Αντιρρήσεων, αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Αντίγραφο του Αποδεικτικού Πληρωμήςτου αναλογούντος ειδικού τέλους.

 

Δ. Έγγραφα που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον σας για την υποβολή αντίρρησης

Δημόσια έγγραφα σε απλά φωτοαντίγραφα (πχ συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, παραχωρητήρια, πράξεις τακτοποίησης, αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κλπ) που αφορούν σε:

  • Εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, όπως κυριότητα, υποθήκη και δουλείες(προσωπικές δουλείες: επικαρπία, οίκηση / πραγματικές δουλείες: δουλεία οδού, ξύλευσης, βοσκής, άντλησης ύδατος κλπ).
  • Ενοχικά δικαιώματα, όπως μίσθωση, επίμορτη αγροληψία, χρονομεριστική μίσθωση, προσύμφωνοπώλησης – δωρεάς ακινήτου κά. Επισημαίνεται ότι για μίσθωση ακινήτου θα πρέπει να προσκομίσετε συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο, ενώ για προσύμφωνο δωρεάς ακινήτου θα πρέπει να προσκομίσετε συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Αντίγραφο του εντύπου Ε9της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.
  • Εξουσιοδότηση (με το γνήσιο της υπογραφής), ενώ στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει την αντίρρηση, απαιτείται σχετικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

 

Ε. Επιπλέον δικαιολογητικά έγγραφα για τη τεκμηρίωση της αντίρρησης

Για την τεκμηρίωση της αντίρρησης μπορείτε να υποβάλλετε επιπρόσθετα στοιχεία όπως, για παράδειγμα, διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμόδιων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κλπ.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν στον αρχικό φάκελο σας ή να κατατεθούν συμπληρωματικά.

 

Τέλος Αντιρρήσεων

Τι είναι το ειδικό τέλος αντίρρησης και πότε καταβάλλεται;

Για την υποβολή αντίρρησης ενδέχεται να οφείλετε να καταβάλλετε σχετικό τέλος, το ύψος  του οποίου εξαρτάται από την έκταση της περιοχής για την οποία υποβάλλετε αντίρρηση.

 

Ποιο είναι το κόστος του ειδικού τέλους μίας αντίρρησης;

Εφόσον δεν εμπίπτετε σε μια από τις εξαιρέσεις, κατά την υποβολή αντίρρησης καταβάλλετε τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτηρισμό.

  • έως και 100 τ.μ., 10 ευρώ
  • έως και 1.000 τ.μ., 40 ευρώ
  • πάνω από 1 έως 5 στρέμματα, 90 ευρώ
  • πάνω από 5 έως 10 στρέμματα, 180 ευρώ
  • πάνω από 10 έως 20 στρέμματα, 350 ευρώ
  • πάνω από 20 έως 100 στρέμματα, 700 ευρώ
  • πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, 1.400 ευρώ
  • πάνω από 300 στρέμματα, 3.300 ευρώ

 

Αιτήσεις Διόρθωσης Προδήλων Σφαλμάτων

Τι είναι η Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος;

Η Αίτηση Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος είναι μια διαδικασία με την οποία μπορείτε να αιτηθείτε την διόρθωση συγκεκριμένων κατηγοριών σφαλμάτων του δασικού χάρτη ατελώς.

Οι αιτήσεις αυτές:

  • διορθώνουν προφανήσφάλματα τεχνικής φύσης ή φωτοερμηνείας,
  • εξετάζονται σε υπηρεσιακό επίπεδο από τις τοπικές αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και
  • εφόσον υπάρχει συμφωνία για το πρόδηλο του σφάλματος, γίνεται η σχετική διόρθωση.

 

Προσοχή! Οι αιτήσεις Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις ουσιαστικής αμφισβήτησης του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στην Υ.Α. 153394/919/12.04.2017. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος δεν εμπίπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να την υποβάλει ως αντίρρηση, πληρώνοντας και το τέλος που αναλογεί σε αυτήν.

 

Πηγή / Πλήρες κείμενο ΕΔΩ

Aντίρρηση Δασικού Χαρτη – Φόρμα Ενδιαφέροντος

 Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε μαζί μας:

2 + 9 =