Καταγραφή Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Ζακύνθου

20

NOEMBRIOY, 2020

Η Systems Dynamics ανέλαβε από την Εταιρία Globiled  και υλοποίησε την Καταγραφή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ζακύνθου.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ζακύνθου» με Φορέα το Δήμο Ζακύνθου.

Αντικείμενο ήταν η συλλογή όλων των στοιχείων αναγκαίων για τη Μελέτη Εφαρμογής του συνολικού Έργου της Κύριας Σύμβασης, δηλαδή η τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης μέσω της γεωγραφικής αποτύπωσης με την παράλληλη καταχώριση μη γεωγραφικών δεδομένων, των υφιστάμενων συμβατικών φωτιστικών σωμάτων, λαμπτήρων και πινάκων διανομής του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Ζακύνθου.  Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν τη βάση των ενεργειακών και των οικονομικών μοντέλων της Μελέτης Εφαρμογής, ενώ συνέβαλαν σημαντικά στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των εργασιών αντικατάστασης φωτιστικών. Οι εργασίες αφορούσαν στο σύνολο του Νησιού, δηλαδή στον Καλλικρατικό Δήμου Ζακύνθου έκτασης περίπου 400 τ.χλμ.

Η μεθοδολογια υλοποίησης της Systems Dynamics βασίστηκε στην πρωτοποριακή τεχνολογία Mobile Mapping (Σύστημα Κινητής Χαρτογράφησης). Κατα τη διάρκεια των εργασιών συλλέχθηκαν πάνω από 3.000.000 εικόνες οι οποίες συνοδεύονται από όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα συμβαλλουν στην περεταίρω επεξεργασία τους στο γραφείο. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τις ειδικές φωτογραφίες στον πραγματικό χώρο και εξαγωγή της ζητούμενης πληροφορίας στη βάση δεδομένων. Για τις ανάγκες του έργου εκτός από την αποτύπωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού αποτυπώθηκε και το πλάτος οδών, διασταυρώσεων κ.ο.κ.

Το αποτέλεσμα ήταν κάθε φωτιστικό να έχει όλα τα στοιχεία α) θέσης (συντεταγμένες, απόσταση από οδικό δίκτυο), β) γεωμετρίας (ύψος φωτιστκού, υψος κολώνας, κλίση βραχίονα κλπ), γ) ηλεκτρολογικά (τύπος φωτιστικού, λαμπτήρα κλπ), δ) κατάσταση ε)φωτογραφία.

Αντίστοιχα δεδομένα είχαν και οι κόμβοι διανομής αλλά και τα τμήματα οδικού δικτύου.

Όπου δεν ήταν δυνατή η καταγραφή λόγω αποκρύψεων ή προσβασης, Τα δεδομένα συμπληρώθηκαν από κατάλληλα εξοπλισμένα πεζοπόρα συνεργεία καταγραφής.

Η Τεχνολογία του Έργου Καταγραφής με μια ματιά

Mobile Mapping (Σύστημα Κινητής Χαρτογράφησης)

Η πλατφόρμα, που τοποθετείται στην οροφή ενός οχήματος, αποτελείται από ένα GPS-GNSS με δυνατότητα μέτρησης σε διπλή συχνότητα και σύνδεσης με δίκτυα σταθερών σταθμών αναφοράς (HEPΟS, SmartNET) για τον εντοπισμό της θέσης σε πραγματικό χρόνο, INS για τον προσδιορισμό των στροφών και των επιταχύνσεων της πλατφόρμας και μετρητική βαθμονομημένη φωτογραφική μηχανή για την λήψη έγχρωμων ψηφιακών εικόνων. Το σύστημα αυτό, το οποίο ελέγχεται από τον χειριστή (εντός του οχήματος) μέσω κατάλληλου λογισμικού, επιτρέπει την ταχύτατη συλλογή μετρήσεων ακριβείας στο χώρο που περιβάλλει το όχημα, ενώ αυτό κινείται κανονικά στο δρόμο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την συνεργασία τριών διαφορετικών τεχνολογιών κάτω από την ίδια πλατφόρμα μέτρησης: 1) Εντοπισμός απόλυτης θέσης συστήματος με GPS 2) Εντοπισμός στροφών συστήματος με INS 3) Πραγματικές 3D Μετρήσεις από στερεοσκοπικές εικόνες.

Βάση Δεδομένων χωρικά ενεργοποιημένη για την εισαγωγή και αποθήκευση όλων των δεδομένων (περιγραφικών & γεωμετρικών) των assets (φωτιστικά, πίνακες διανομής, οδικό δίκτυο) και τη διαχείριση των χρηστών (ομάδα παραγωγής και ελέγχου δεδομένων Systems Dynamics)

To LMS (Light Management Software) αποτέλεσε τον «τελικό αποδέκτη» όλων των δεδομένων, ενώ μέσω αυτού γίνεται και η διαχείρισή τους.

Το LMS είναι μία εφαρμογή λογισμικού προγράμματος που δημιούργησε η Globiled και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να διαχειρισθεί, να ελέγξει και να παρακολουθήσει τον Led Οδοφωτισμό μέσα από εντολές που μεταφέρονται στα GWCs μέσω των GNs. Βασισμένο στις εντολές και στην πληροφόρηση που λαμβάνει από τον Led Οδοφωτισμό που αποθηκεύονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων (στα GNs, στο Cloud και σε εξ αποστάσεων PC).