Σύστημα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας για το Δήμο Ζακύνθου

20

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2018
Η Systems Dynamics ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία έργο για τη διαχείριση δημοτικής ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ζακύνθου.
Το Σύστημα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας (ΣυΔιΔΑΠ) στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου σε λογισμικά ανοικτού κώδικα (open source code) και παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης.

Στο ΣυΔιΔΑΠ, παράλληλα με τις λειτουργίες του GIS, εχουν ενσωματωθεί αυτοματοποιημένες λειτουργίες δημιουργίας χαρτών, αποσπασμάτων, εντύπων, αναφορών αλλά και σύνδεση της βάσης δεδομένων του Συστήματος με λογισμικό dashboard analytics, μέσω του οποίου παράγονται δυναμικά γραφήματα πλήθους ακινήτων εντός/εκτός οικισμού/σχεδίου πόλης, ανά δημοτική ενότητα, αρτιότητα, οικοδομησιμότητα, ταξινόμηση ως προς τις χρήσεις, τον τρόπο κτήσης, το είδος τίτλου κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο τού Έργου εισήχθησαν στο ΣυΔιΔΑΠ 997 Δημοτικά Ακίνητα τα οποία συνδέθηκαν με τα έγγραφά τους (συμβόλαια, τοπογραφικά, οικοδομικές άδειες, εγγραφα κτηματολογίου, αποφάσεις οργάνων, δικαστικά κλπ) ενώ γεωεντοπίστηκαν στο GIS με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια. Επιπροσθέτως εισήχθησαν και 99 Συμβάσεις Μίσθωσης με πλήρη στοιχεία. Επίσης, υλοποιήθηκε Εκπαίδευση στελεχών του Δήμου, ενώ το Σύστημα τέθηκε επιτυχώς σε Πιλοτική Λειτουργία για έναν (1) μήνα.
Τα είδη των λογισμικών που συνθέτουν τη Λύση ειναι Desktop GIS για την εισαγωγή και γενικά τη διαχείριση δεδομένων & παραγωγή χαρτών και αναφορών, Business Analytics για τα δυναμικά στατιστικά διαγράμματα και Βάση Δεδομένων από την οποία αντλούν δεδομένα οι εφαρμογές.

Το ΣυΔιΔΑΠ υποστηρίζει τις Υπηρεσίες του Δήμου ωστε να διαχειριζονται κατάλληλα τα παρακάτω θέματα:

  • Κεντρική πρόσβαση και διαχείριση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας
  • Δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης στην κεντρική βάση δεδομένων και χρήση του λογισμικού GIS από πολλούς χρήστες
  • Εκπόνηση πλάνων για την Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας
  • Νομικά θέματα όπως διεκδικήσεις απο την πλευρά του Δήμου αλλά και καταπατήσεις εις βάρος του
  • Παρακολούθηση Ακινήτων στο Εθνικο Κτηματολόγιο για δήλωση, υποβολή ενστάσεων, γεωμετρικές μεταβολές, κλπ
  • Διασταύρωση και Έλεγχος του Ε9
  • Διαχείριση & Παρακολούθηση Μισθώσεων / Εκμισθώσεων
  • Παρακολούθηση Εκκρεμμοτήτων Τακτοποίησης Αυθαιρέτων
  • Προγραμματισμός Εργασιών συμφωνα με προτεραιότητες με σκοπό το κλείσιμο εκκρεμοτήτων (π.χ. νέα τοπογραφικά, κατάρτιση / διόρθωση συμβολαίων, τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών κ.ο.κ.)
  • Εκπλήρωση υποχρέωσης για την κατάρτιση του περιουσιολογίου
  • Διαχείριση της περιουσίας υπό μορφή προετοιμασμένων χαρτών και ερωτημάτων (π.χ. Ποια ακίνητα ειναι παραθαλάσσια και μη μισθωμένα; Ποια ακίνητα ειναι εντος οικισμού, και σε υψόμετρο άνω των 200μ;)

Η Τεχνολογία του ΣυΔιΔΑΠ με μια ματιά

Βάση Δεδομένων χωρικά ενεργοποιημένη για την εισαγωγή και αποθήκευση όλων των δεδομένων (περιγραφικών & γεωμετρικών) των δημοτικών ακινήτων και τη διαχείριση των χρηστών.

Analytics Dashboard για τα Στατιστικά και τα Διαγράμματα πάνω σε «ταμπλό δεδομένων» (data dashboard) τα οποία υλοποιούνται μέσω εφαρμογής που συνδέεται με τη Βάση Δεδομένων και είναι εκτελέσιμη σε web browser σε οποιαδήποτε συσκευή desktop, laptop, tablet, mobile και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με την αποθηκευμένη πληροφορία στη βάση.

Desktop GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών), για να ειναι δυνατή η εισαγωγή, η οπτικοποίηση, ο έλεγχος, η ενημέρωση και γενικά η διαχείριση δεδομένων & η παραγωγή χαρτών και αναφορών. Με αλλα λόγια, το Desktop GIS, αποτελεί τον κύριο «σταθμό εργασίας» του ΣυΔιΔΑΠ.