Σύστημα Διαχείρισης Νεκροταφείων με τεχνολογία GIS

20

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Η Systems Dynamics ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία έργο για τη συλλογή και καταγραφή δεδομένων και την ανάπτυξη Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών των Νεκροταφείων της Ζακύνθου και των τάφων που ανήκουν σε αυτά.

Το έργο αφορά 67 Νεκροταφεία του Δήμου και έχει σκοπό την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, τη διαχείριση, τη βελτιστοποίηση χωροθέτησης των τάφων, αλλά και την πρόβλεψη νέων χώρων.

Όλα τα δεδομένα είναι πλήρως συμβατά με το υφιστάμενο σύστημα περιουσιολογίου που διαθέτει ο Δήμος (Σύστημα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας – ΣυΔιΔΑΠ) καθώς έχουν ενσωματωθεί στην κεντρική γεωχωρική βάση δεδομένων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε συνδυαστικά με φωτογραμμετρικές και επίγειες τοπογραφικές μεθόδους.

Πραγματοποιήθηκαν πτήσεις με μη επανδρωμένο σκάφος και μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων των αεροφωτογραφιών και των μετρήσεων φωτοσταθερών σημείων παρήχθησαν ορθοφωτοχάρτες πάρα πολύ υψηλής ανάλυσης 2cm στο έδαφος. Για την καλύτερη και πληρέστερη αποτύπωση σε δύσκολα σημεία (π.χ. δεντροκάλυψη), υλοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πλάγιες αεροφωτογραφίες και κατασκευάστηκαν τρισδιάστατα μοντέλα στα οποία υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης μηκών, υψών και καταγραφής συντεταγμένων.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν όλα τα διανυσματικά δεδομένα βάσει των οποίων αντλείται η απαιτούμενη πληροφορία. Ενδεικτικά τα θεματικά επίπεδα των διανυσματικών δεδομένων είναι: Τάφοι, ελεύθεροι χώροι, μάντρες, δρόμοι, όριο ιδιοκτησίας, δέντρα, κολώνες δικτύων κοινής ωφέλειας, κτίρια, κ.ο.κ. Όλα τα δεδομένα ενσωματώνουν στην βάση δεδομένων σχετική περιγραφική πληροφορία.

Η Τεχνολογία του έργου με μια ματιά

A) Ορθοφωτοχάρτης ανάλυσης 2cm

B) Μετρητικά Τρισδιάστατα Μοντέλα

Γ) Ψηφιακές Χαρτοσυνθέσεις: Οι χαρτοσυνθέσεις περιλαμβάνουν 1:100 αποτύπωση με το υπόβαθρο του ορθοφωτοχάρτη, αποτύπωση άνευ υποβάθρου 1:200-1:750 ανάλογα με το μέγεθος του νεκροταφείου, εποπτικούς χάρτες με υπόβαθρο open street maps ©, βασικά στοιχεία θέσης και εμβαδού, καθώς και επιμετρητικά στοιχεία ανά νεκροταφείο όπως: αριθμός τάφων με μνήμα ή χωρίς, μονοί, διπλοί τριπλοί κ.οκ. τάφοι ελεύθερος χώρος προς αξιοποίηση.